En blogg av Brigitte Ranniger

Månad: november 2008 (Sida 1 av 3)

Första advent

Idag är det första advent. Igår var jag och och tittade på den stora julgranen på Gustaf Adolfs torg här i Göteborg som även hade julmarknad. Regnet började ösa ner och det var riktigt härligt att få komma hem efter en del inköp av födelsdagspresenter och julklappar.


Gustaf Adolfs torg Göteborg 29 november 2008


Gustaf Adolfs torg Göteborg


Kanada augusti 2008

Städa och pynta inför advent

Så här vackra löv var det i början av november och nu har så gott som alla fallit till backen. Nästa vecka går vi in i årets sista månad december. På söndag är det första advent så idag ska jag börja plocka fram mina advenljustakar. Det är mysigt när det lyser upp i fönstrerna i vintermörkret.

Så här var det för någon vecka sen och flera grader kallt utanför Göteborg.

I Plantagen finns det mycket fina blommor att köpa. Blomman på bild ovan är inte från plantagen utan det kortet tog jag i en av världens vackraste blomsterpark The Burchart Gardens i Victoria i Vancouver Island Kanada i augusti 2008.

 Jag tycker om blommor och brukar alltid besöka större parker på mina resor. Jag ska lägga in bilder på blommor här på min hemsida när jag redigerat min senaste videofilm från kandada.

Jag har varit och köpt hyacinter som jag ska dekorera i en kruka och lägga mossa och kanske några stenar eller några små julkulor med vackra färger i.

 

Bestman

Min son som bestman sommaren 2008

En bestman är oftast brudgummens bror eller bästa vän och finns vid brudgummens sida hela tiden för att  vara betjänlig  om det behövs. Klädseln ska vara likadan som brudgummen. Bestmans viktigaste uppgift är att ta med sig ringarna till vigseln och överlämna den vid rätt tillfälle.

Gammalt tåg till Hindås julmarknad 2008

”Gammeltåg” till Hindås julmarknad

 

Gick på det ”gamla tåget” i Göteborgs centralstation idag som var tillfälligt inhyrt för att ge Göteborgare möjligheter att åka till Hindås julmarknad i ett ”gammalt” tåg.


© BR 


© BR 

Minns förr då man kunde åka i egen kupe till Hindås


© BR 


© BR 


© BR 


© BR 


© BR 


© BR 


© BR 

Det hade snöat i Hindås och brukar alltid vara lite kallare än i Göteborg.


© BR 


© BR 

Det var mycket folk som var på julmarknaden

 

Leta efter påskägg
http://www.bridget.se/?p=13037

 

 

Kyligt idag

Fredag och – 1.9 grader kallt här i Göteborg idag på morgonen. Kikade ut genom köksfönstret och solen sken och det var lite pudersnö på några kanter på takåsarna. Här ska visst bli kallt hela helgen så nu gäller det att ta på sig varma kläder.

Kanske baka pepparkakor idag inför advent 🙂

Naturen

 

Vilken bedårande vacker liten röd halvmåne det var igår kväll över Göteborg. Jag kunde inte annat än att stå och njuta sent på kvällen och titta ut från mitt köksfönster och se takåsarna på landshövdingshusen nedanför och hamnen och halvmånen i den klara senhöst himlen.

Halva november har passerat ock löven har så gott som fallit till backen. Senhösten har både varierat mellan härliga soldagar till storm och regn.

Jag hade tänkt att gå i skogen och plocka blåbärsris som kan vara vacker på senhösten. I årspraktika står det att man kan ställa några kvistar i ett glas med ½ glycerin och 2/3 vatten. När det sugits upp helt av kvistarna fäller inte blåbärsriset sina blad. Kan bli fint att dekorera i fönstret.

Djuren äter ju till skillnad mot människan inte mer än de behöver men behöver ju samla ihop ett bra matföråd inför vintern.


Ekorre

Bild av fotograf Angermayer i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

”Ekorrn satt i granen,skulle skala kottar”. En ekorre samlar hela tiden på nötter,frukter och bär till sitt vinterföråd.Under årstiden samlar den på bark,knoppar,blommor,svamp, ägg och fågelungar. Ekorren brukar bo i tomma holkar på hösten och vintern men även i ihåliga träd. Den brukar oftast inte stanna på samma ställe. På vintern sover den mycket i sitt bo men faller inte i vinterdvala.

Blåmes

Bild av fotograf Siegel i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

Blåmesens kännetecken är att den är både blå och gul.Ryggen grön,ansiktet vitt med svarta band  genom ögat.På hösten äter den mycket frön,nötter och bär.


Björn

Bild av fotograf Arne Johansson i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

En björn kan väga upp till 300 kg.Den har en kort svans och små runda öron.En björn är allätare.Björnen har ett stort revir som den makerar med doft av fotsulorna.Den klättrar och simmar bra.Den går i ide.


Räv

Bild av fotograf Arne Johansson i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

Räven har spetsig nos och stora trekantiga öron.Lång yvig svans vanligen med vit spets.Pälsen är mjuk och tät,ovansidan gulröd till rödbrun och undersidan vit.Är allätare men huvudsakligen smågnagare.Är oftats mest aktiv i skymningen och under nätterna.Gräver själv sitt gryt (jordhåla) eller flyttar in i ett grävlingsgryt.


Domherre

Bild av fotograf Quedens i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

Domherren

Hjässa,ansikte,vingar och stjärt svarta,rygg och skuldror grå,undergymp och vingband vita.Lysande röda kinder på bilden ovan. Äter frön,knoppar och bär som den kan krossa med sin kraftiga näbb. Domheren är en av våra mest välkända omtyckta gäster vid fågelbord och julkärvar.


Grankotte

Bild av fotograf  Bertil K Johanson i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

 


Varg

Bild av fotograf Kent Bäckström i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

En varg liknar en stor, långbent schäferhund men har kortare öron och sneda ögon.Pälsen på ryggen är grå till grågul med svarta täckhår på framrygg,skuldror och svansspets. Föda: Sommartid lämlar,sorkar,harar, skogsfågel och renkalvar.Vintertid jagar den sjuka och gamla älgar och renar.


Älg

Bild av fotograf Eddie Granlund i bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

Älgen har långa ben,kraftig hals och stor mankhöjd som kan bli ända upp till 2.2 m. Älgen kan väga 250-600 kg. Pälsen är gråbrun till brunsvart på sommaren och ljusare på vintern.De nyfödda kalvarna är rödbruna.Föda:Bark,skott och kvistar av såväl löv som barrträd, gräs.Äter även näckrosrötter och vattenklöver.


Tallkottar

Bild av fotograf Bertil K bok ”Naturguide för alla” översättning och bearbetning Anncatrin Hjernquist från tyska originalet, Der Grose BLV Naturfuhrer, redaktörer Wilhelm Eisenreich och Dorthee Bacher

Paris boulvarder!

Vaknade i natt att blåsten tjöt utanför fönstret här i Göteborg och den sydvästliga vinden håller på forfarande nu på morgonen. Regnet smattrar hårt  mot fönstren och det är + 5.4. Fram i helgen blir det flera julmarknader som kanske vore kul att besöka. Lite tips just nu!


Jag brukar lägga olika örhängen eller halsband i sådana här små påsar.

Jag använder  Yvonne Rydings Schower Cream och kan inte tänka mig något bättre.

http://www.naturligt.se/website1/Halsokost/
Produkt/yvonne-ryding-shower-cream-bodylotion.php


Den här handcremen brukar jag köpa på Åhlens


Jag köpte den lilla underbara hatt i våras i Lafayette i Paris

Har köpt boken ”Franska kvinnors smala hemligheter” av Mireille Guiliano. Har tidigare läst den andra delen som heter  ”Franska kvinnors hemligheter under alla årstider” och den var mycket bra.

I den boken jag köpt nu skriven av Mireille Guiliano står bl a ”Hur kan man förklara alla de där medelålders kvinnorna med figurer som tjugofemåringar som promunerar längs Paris boulvarder?

Här berättar Mireille om sina två böcker
http://www.youtube.com/watch?v=DV4lNLCQBKU

« Äldre inlägg