🫶❤️🐙🌺
Dag: 29 januari 2024
”Varför gå över ån efter vatten?” är ett svenskt ordspråk som används för att ifrågasätta varför någon skulle göra något onödigt komplicerat eller ta en omväg för att uppnå något som redan är lättillgängligt. Det liknar det engelska uttrycket ”to carry coals to Newcastle,” som också används för att beskriva en onödig handling.
Ordspråket påminner oss om att det ofta finns enklare lösningar närmare till hands, och att det inte alltid är nödvändigt att söka långt borta för att finna det man behöver. Det kan användas i olika sammanhang för att råda någon att inte komplicera saker i onödan eller att uppskatta och använda de resurser som redan finns tillgängliga.
Som vad?
- I arbetslivet: Om en anställd spenderar mycket tid på att utveckla ett komplicerat system för att lösa ett problem, när det redan finns en enkel och effektiv lösning tillgänglig inom företaget. Det skulle vara som att ”gå över ån efter vatten” att inte använda den befintliga lösningen.
- I studier: Om en student söker efter information till en uppsats och ignorerar tillgängliga resurser på skolans bibliotek eller databas för att istället spendera timmar på att söka på internet. Det skulle vara mer effektivt att först använda de närmaste och mest relevanta källorna.
- I vardagslivet: När någon åker till en butik långt borta för att köpa en specifik vara, trots att samma vara finns tillgänglig i en närliggande butik. Det är onödigt att ”gå över ån efter vatten” när samma sak finns närmare.
- I köket: Om någon planerar att göra en komplicerad rätt med många ovanliga ingredienser, trots att de har allt de behöver för att göra en lika god och enklare rätt med det som redan finns i skafferiet eller kylskåpet.
Ordspråket påminner oss om att ibland är den enklaste lösningen den bästa och att det inte alltid är nödvändigt att söka efter komplicerade alternativ när det finns enklare vägar att gå.