Nu har vi kommit in i midsommarveckan som är en av de mest efterlängtade och firade veckorna i Sverige. Den markerar början på sommaren och är fylld med traditioner, festligheter och glädje. Under denna vecka förbereder sig många för midsommarafton, som infaller nu på fredagen den 21.   

Förberedelserna börjar ofta tidigt i veckan. Människor plockar blommor och löv för att skapa vackra kransar att bära på huvudet, en tradition som symboliserar sommarens ankomst. Många hem och offentliga platser dekoreras med björkris och blommor.

Midsommarafton är höjdpunkten av veckan. Traditionen bjuder att man samlas utomhus, ofta på landsbygden eller vid sommarstugor för att fira. En viktig del av firandet är att resa en midsommarstång, en stor majstång dekorerad med blommor och grönt, runt vilken man dansar traditionella ringdanser. Musik och dans är centrala delar av festligheterna, och traditionella låtar som ”Små grodorna” sjungs med entusiasm.

Maten spelar också en stor roll under midsommarfirandet. En typisk midsommarmeny inkluderar färskpotatis, sill i olika inläggningar, gräddfil, gräslök och jordgubbar med grädde. 

Eftersom midsommar infaller nära sommarsolståndet, njuter man av de långa, ljusa kvällarna. Många stannar uppe sent och njuter av den nästan oändliga dagsljuset, vilket ger en magisk känsla till firandet.

Sammantaget är midsommarveckan en tid av gemenskap, traditioner och somrig glädje, en vecka då svenskarna verkligen tar till vara på den ljusa och varma årstiden 🫶