En blogg av Brigitte Ranniger

Dag: 11 juli 2024

Kan vindkraftverk påverkas av extrem värme?

Har frågat AI. 

Vindkraftverk kan faktiskt påverkas av extrem värme, även om de generellt sett är utformade för att tåla olika väderförhållanden. De primära komponenterna som kan överhettas inkluderar växellådan, generatorn och elektroniska komponenter.

  1. Växellåda och generator: Dessa komponenter kan generera mycket värme under drift, och vid extremt höga temperaturer kan deras effektivitet minska. Om kylsystemet inte är tillräckligt effektivt kan det leda till överhettning.
  2. Elektroniska komponenter: Kraftelektronik och styrsystem kan påverkas negativt av höga temperaturer, vilket kan leda till driftstopp eller minskad effektivitet.
  3. Lager: Höga temperaturer kan påverka smörjmedlen i lager, vilket kan leda till ökad friktion och slitage.

Scarlett O’Hara frukost

Tanken att illustrera en frukost i Scarlett O’Hara-stil kom till mig efter en inspirerande upplevelse. Många har sett och älskat filmen ’Gone with the Wind’, och dess magi har berört flera generationer. Denna inspiration blev mer personlig när jag och min dotter hade nöjet att övernatta på ett tematiskt Bed & Breakfast i Sierra Nevada 2001 helt i filmens anda. Det var en förtrollande morgon där vi först bjöds in till ett praktfullt rum, vackert dekorerat och med en buffé som bjöd på allt från müsli och nybakad körsbärskaka till färskpressad apelsinjuice och kaffe. Höjdpunkten var en omsorgsfullt tillagad skinkomelett inbakad i smördeg, vackert serverad med riven parmesan. Det serverades även en kötträtt ackompanjerad av sallad, vilket gjorde hela måltiden både unik och minnesvärd. Denna upplevelse gav mig den kreativa gnistan att återskapa och dela denna stämning genom min illustration.

Bilden nedan visar ett försök till en Scarlett-frukoststil hemma på gården för några år sedan. Jag kommer ihåg att det var väldigt varmt den sommarmorgonen. Det var kul att försöka i alla fall.

Har skapat en inspirerande illustration.

För en karaktär som Scarlett O’Hara, kan frukosten vara både riklig och elegant, typisk för den amerikanska södern under 1800-talet. Här är några förslag på vad hon kanske skulle ha på sitt frukostbord:

  1. Grits – En klassisk sydstaterrätt gjord på mald majs, ofta serverad med smör eller ost.
  2. Biscuits and gravy – Fluffiga skorpor serverade med sås, vanligtvis en tjock mjölkbaserad sås med bitar av korv eller bacon.
  3. Country ham – Saltad och rökt skinka som är vanlig i sydstaternas kök.
  4. Fried chicken – Även om det låter som en maträtt för andra tider på dagen, är stekt kyckling ibland en del av en storslagen sydstatlig frukost.
  5. Scones – Serverade med clotted cream och sylt, vilket lägger till en brittisk influens som skulle passa för en karaktär från överklassen.
  6. Färsk frukt – Meloner, persikor och bär som speglar lokala råvaror.
  7. Pannkakor – Serverade med lönnsirap eller sorghumsirap, en annan lokal favorit.
  8. Omelett – Fylld med grönsaker, ost, eller fina skinkor.
  9. Mint Julep – Även om det är en cocktail, kunde den mycket väl ha förekommit vid en festlig frukost i Scarlett’s sociala kretsar.

Dessa rätter reflekterar den rikedom och överflöd som präglade hennes livsstil och sociala ställning.