Tummelisa är en saga skriven av den danske författaren H.C. Andersen och publicerades första gången 1835. Det är en berättelse om en mycket liten flicka som genomgår många äventyr och prövningar innan hon finner sin plats i världen.

Handling

Sagan börjar med en kvinna som länge önskat sig ett barn. Hon vänder sig till en häxa som ger henne ett magiskt korn att plantera. När kvinnan planterar det växer en vacker blomma, och när den slår ut hittar hon en liten flicka, inte större än en tumme, därav namnet Tummelisa.

Tummelisa lever ett fridfullt liv tills en natt då en ful padda tar henne och vill gifta bort henne med sin son. Med hjälp av några fiskar och en fjäril lyckas hon dock fly, men hon kastas in i en rad nya farliga situationer. Hon blir kidnappad av en skalbagge som tycker att hon är vacker, men skalbaggarna omkring honom tycker inte att hon ser ut som de och överger henne.

Under vintern söker Tummelisa skydd hos en gammal mus, och där får hon veta att hon ska gifta sig med en rik mullvad. Mullvaden har inget intresse för Tummelisas känslor och förbereder bröllopet. Men innan bröllopet räddar Tummelisa en svala som varit skadad och gömd i mullvadens tunnel. Som tack tar svalan med sig henne till ett varmare land.

I detta nya land möter Tummelisa en blomsterprins, lika liten som hon själv, och de förälskar sig. Hon får äntligen en plats där hon hör hemma och blir drottning över blommornas rike.

Teman

Sagan om Tummelisa handlar om att vara annorlunda och söka sin plats i världen. Trots sin litenhet och sårbarhet lyckas Tummelisa alltid stå upp för sig själv och göra val som leder till att hon finner lycka. Berättelsen utforskar också teman som frihet, kärlek och mod.

Tummelisas resa är fylld av prövningar, men hon möter också hjälpare längs vägen, vilket speglar idén om att godhet och mod belönas.