En uppgradering av påskgodiset
Dagens morgontips framför tv:n denna första dag i påskveckan bjöd på en oväntad  trendnyhet: Dubaichoklad – påskens nya guld, eller bara ännu en ursäkt att äta choklad med stil?

Vi pratar lyxiga praliner fyllda med pistagekräm, toppade med knaprig crunch och gärna penslade med lite guldglans – som om själva påskharen fått ett VIP-pass till Dubai. Ett stilfullt alternativ till skumharar och dragéägg, helt klart.

Och visst, att ge bort en hemgjord pralin i guldskrud är något helt annat än att rafsa ihop en påse lösgodis i en plastpåse. Det känns mer som att räcka över ett litet ”jag tänkte på dig” – i chokladform.

Så kanske är det just det vi behöver i år? Mindre plast, mer pistage. En dos vardagslyx och ett leende på köpet.

”Vad väljer du – guldpralin eller påskhare?”

 

Dubaichoklad med pistagekräm & crunch

 Du behöver:

Till pralinskalet:

  • 200 g mörk choklad eller mjölkchoklad

  • (ev. ätbart guldpulver för dekoration)

Pistagefyllning:

  • 1 dl pistagenötter (osaltade, skalade)

  • 1–2 msk florsocker

  • 1 msk neutral olja eller smält smör

  • 1 msk grädde eller kondenserad mjölk (valfritt – för krämighet)

  • en nypa vaniljsocker (valfritt)

Topping eller crunch (valfritt):

  • Krossade cornflakes, hackade rostade nötter eller knaprig knafeh

  • Lite honung eller sirap att binda crunch med om du vill ha ett lager


 Så gör du:

  1. Mixa pistagefyllningen:
    Kör pistagenötterna i mixer tills de blir ett smul. Tillsätt florsocker, olja/smör och grädde (eller kondenserad mjölk). Mixa till en len, grön kräm. Smaka av.

  2. Smält chokladen:
    Hacka chokladen och smält försiktigt i mikro (30 sek i taget) eller över vattenbad.

  3. Gör pralinskal:
    Pensla eller häll choklad i silikonformar för praliner eller små muffinsformar. Täck kanterna. Kyl i 10–15 min tills det stelnar.

  4. Fyll:
    Klicka i pistagekräm, ev. lite crunch ovanpå. Lämna plats för chokladlock.

  5. Förslut med choklad:
    Häll resten av den smälta chokladen ovanpå fyllningen. Jämna till ytan. Kyl igen tills de är helt fasta.

  6. Dekorera:
    Tryck ut pralinerna ur formen. Pensla med ätbart guldpulver om du vill ha den där lyxiga Dubai-känslan.