En varm sensommardag 1996 så var jag på studiebesök i Islanna ladugårdscafè o lantkök. Islanna ligger mellan Falköping och Skara.
Ja åren går och det skulle vara kul att åka dit i sommar. Jag kommer ihåg att jag var imponerad hur fint det byggt om stallet som nu funkade som matställe. De vitkalkade väggarna, stengolvet och det stora frodiga trädbordet som säkert kunde rymma 50 gäster såg inbjudande ut. Vi tog mat från en buffè och jag måste då säga att det smakade underbart. Speciellt det goda brödet och grönsakerna.

Den lilla bagarstugan låg alldeles intill huset där ägarna Ann-charlotte och Bo Olsson bodde. De bakade väldigt goda hällgräddade  brödkakor.Bakade på gammaldags vis vid öppen eld.  Dessutom bakade de surdegslimpor med hemmatillverkade honungsjäsmedel. Bröden bakades av gårdens eget biologiskt odlade mjöl. Inga kemiska tillsatser.
Bo bakade ut den stora tunga degen medans Ann-Charlotte skötte gräddningen.

Odlingarna. De odlade potatis spannmål, vall och ett 5o tal olika sorters grönsaker såsom: Tomater, gurka, morötter, kålrötter, rödbetor, sallad, ärtor, olika sorters bönor vitkål, broccoli, snittblommor m m. Jag förstod att det måste ligga mycket jobb kring både sådd och rensning.

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

http://www.expressen.se/levabo/1.2055395/ekofika-i-tradkojan