Min mormor som levde på 70 talet var den i familjen som höll i tåtarna. Hon älskade att baka och laga mat och kunde ägna hela sin själ och hjärta i att skapa ett mästervärk i måltiden. Hon var alltid noga att skölja sallad och alla frukter och grönsaker hon använde sig av. Hon använde inte så mycket kryddor utan ansåg att maten skulle smaka var den kom ifrån tex kronärtskocka skulle inte bombaderas av en massa kryddor. Morfar däremot älskade starka kryddor :-).
Att fira sin födelsdag hos mormor var alltid lite speciell om vi firade det hemma hos henne och morfar. Jag kom ihåg när jag var liten och mormor gjort iordning födelsedagspresenter till mig på ett runt bord med en vacker vit bordsduk i deras dåvarande vardagsrum.En vas med en bukett luktärter och en födelesdagskaka med chokoladglacyr. Mamma lät alltid mormor och morfar hålla i festligheterna.
Mormor var kunnig i konsten att baka.
Jag försökte testa (bilden under)att baka men det blev inte alls samma som mormors födelsdagskaka. Det svåra var att breda den ljumma chokladglacyren över sockerkakan. I mitten av sockerkakan har jag garnerat med en apelsinfromage.