Dagen började med att jag kikade ut och såg solen stiga upp. Härligt!

Har funderat idag på vilket julbord jag vill ha här på gården på landet. Helst en härlig kulturell blandning. Varför? Därför jag är född och uppvuxen här i Sverige och har bott här enda sen 1951. Pappa svensk, mamma från holland, mormor från holland och morfar från tyskland. Vem som helst kan ju då förstå att varje land har ju sina jultraditioner och juldelikatesser. Det är ju rätt kul att fundera på när min morfar lämnade tyskland och började jobba 1 år i afrika och sen tog en båt till holland där han träffade min mormor som han blev kär i. Morfar var ju van att fira en tysk jul och tyckte nog det var spännande att fira jul i holland och kanske även i tyskland för att hälsa på sina föräldrar. Intressant också är att mormors föräldrar ägde en restaurang inriktat mest på indonesisk mat men även holländsk.

Hur firade vi julen? Pappa som var bonde ville ju ha det svenska traditionella julen med oftast egen mat från gården. Kött, ägg, mjölk (grädde), grönsaker och frukter. I potatiskällaren fanns mycket olika potatissorter och lingonsylt i stora krukor. Där fanns även rotfrukter. Det var ju alltid julskinka, rödkål, potatis och lutfisk samt ett fruktkorg med mestadels juläpplen.

Mamma, mormor och morfar ville ju också fylla julbordet med doftande delikatesser som”rockworst” rökt korv, rökt ål, matjesill, karp och edammerost. Mormor och morfar flyttade till Sverige i slutet av 50 talet men hälsade innan alltid på oss här i Sverige flera gånger per år.

När mormor och morfar höll i julen ibland när dom flyttat hit till sverige så var det speciellt. Mormor och morfar började att greja och dona i sitt kök medans vi andra familjemedlemmar som var inbjudna fick sätta oss i ett av rummen och vänta i spänd förväntan på att morfar skulle börja sjunga och spela OhTannebaun på pianot.

Oh Tannebaun

http://www.youtube.com/watch?v=sPxCHi4mLYA

Minns att det var sagolikt vackert i matsalen med julgran, juldekorationer och ett vackert juldukat bord. Det doftade hur mycket som helst av mat och olika kryddor som bl kanel, ingefära och nejlikor. Det var uppsatt flera små julklappsbord med vita dukar på. Det låg ett julkort där det stod bl a God Jul med varje familjemedlem namn på varje litet bord. Det fanns alltid en fruktskål med nötter, mandlar, mandariner,fikon, dadlar och russin.

Efter allt ätande och julklappsgåvor så var det senare ”Koffietijd” kaffe/tetid med julkakor bl a julstollen och pepparkakor. Dom vuxna drack senare Gluhwein och jag minns oftast julpaketet jag fick från min gudmor som var från Holland. Den var väl packat så det var spännande att öppna. En gång fick jag en docka med kläder som hon virkat och det var alltid i paketet med två stora bokstäver gjorda av holländsk choklad. Den chokladen tog man bara av en liten bit varje dag så den skulle hålla kanske till nyåret.

Om jag nu istället för att skriva ner vad som fanns på mormor och morfars julbord så kan jag ju använda mig av det till Brigitte`s julbord.

Skriver mer när jag kommer på hur mitt julbord ska se ut :-9