Ingen kunde väl tänka sig att hela världen 2020 skulle drabbas av en pandemi kallad covid-19. En pandemi som skördade många offer. Speciellt i Sverige där det gått bort 8827. Och i hela värden 1,82 mn. Fruktansvärt.
Hur började mitt år den 1 januari? Man hörde ju om smittan som drabbat andra länder men än så länge inte Sverige.
Jag hade köpt svenskodlade tulpaner. Hade jag en förvarning att Sverige skulle drabbas av en slags ensamhet?
Skrev en dikt ”januarivinden”. En vind som skulle fara runt hela jorden. En vind som kom med förändring.
Den 9 januari var det soligt och 9°. Hade sett snödroppar. Besökte köpcentrum i Allum den 11. Fönstret i Media världen handlade mycket om Harry och Meghan. Tulpanens dag den 15 skrev jag en dikt.
Tulpandikt
Tre tulpaner i min oskrivna roman
med rosa skira blomsterblad.
Tre tulpaner fyllda med hemligheter och
stolthet.
Tre tulpaner som viskar
”Var i dina drömmar är du nu”?
Tre tulpaner som vill fylla
min själ med kärlek.
Dikt av Brigitte Ranniger
Besökte naturhistoriska museumet den 23 januari.
I början av februari skrev jag ”Måste välja”.
Den 8 februari tog jag spårvagnen till Mölndal och besökte ”Mat i Nöd och Lust” i kvarnbyn. Det var mycket folk och många var förkylda. Ännu så var det inge smittspridning. Samma dag den 23 som första tranan anlänt till hornborgarsjön kom besked från folkhälsomyndigheten. Klart man blev rädd.
Den första mars blommade den första vårkrokusen.
Den 12 mars hade man ju hört en hel del om corona viruset.
Göteborg och konsekvenserna av viruset. Man började bli försiktig . Satt helst en stund på balkongen i solen och drack kaffe. Man ska ju helst undvika nu under coronakrisen att umgås med någon så det var gott då att konversera via iphonen med anhöriga och vänner. Ronaldo förvandlade sina hotell till sjukhus.
Många i Italien satt i karantän i sina lägenheter men med öppet fönster och vinkade åt grannar. Skrattade, sjung, spelade gitarr och flirtade. Många svenskars traditioner sättes på sin spets nu under coronautbrottet. Vi svenskar är ju vana att med välbehag promenera till våffelstugor och mumsa i oss nygräddade frasiga våfflor med sylt och vispad grädde till. Därtill en varm kopp kaffe. Nu vågade nästan ingen göra det. År hjärnan lättlurad? Hälsomyndigheterna rekommenderade att man skulle sitta i karantän och bara ge sig ut 30 minuter i närområdet. Undvika folk. Det var inget tal lom att använda munskydd. Hur fördrev jag tiden?
Fredagen den 27 mars. Man började fundera på paradigmskifte. Vi har sugits in i den digitaliserade parallella världen och tagit för givet att verkligheten – det har vi inte tid med. Den sköter sig själv. Så tänkte nog många innan Corona krisen. Något som förhoppningsvis fått oss alla att vakna upp från vår snuttefilt. Men ärligt talat en del bryr sig inte.Gå ut och gå en stund från karantänen varje dag. Blir som ett lugnande mantra. Men man får vara på sin vakt eftersom folk gärna vill gå väldigt nära trots allt. Kunde inte motstå att ge mig ut lite längre. Längtade så att se vitsippor.
I början av april. Ekorrhjulet har stannat av. 2 april. Vad gör mig glad just nu? Att trots att jag inte kommer får träffa mina tre barnbarn i påsk så är jag glad att jag har en dator och internet. För där kan jag träffa dom hur mycket jag vill. Filma när jag påskpyntar, hänga upp påskkäring och kanske skoja med dom. Kan bli hur kul som helst. Jag är glad också att luften är så mycket bättre här i Göteborg. Och med det så känns mycket annorlunda. Tog en längre promenad förut och fastän det blåste på så var det gott att komma ut. Det är betydligt mindre folk ute och man nästan varken ser eller hör några i trappuppgångarna fastän många är hemma. Möjligtvis så hörs ett ljud när posten kommer.Har sett flera flyttlass idag. En del byter lägenheter och en del kanske lämnar Göteborg. Ja vem vet.
Undra när man kan gå ut och äta igen? Tänket blir – vad snabbt mycket kan ändra sig. Inte mer än för några månader sen var allt som vanligt. Nu sitter halva jordens befolkning i karantän. Frustrerade och bär på känsla av hjälplöshet. Livet förändrade sig väldigt snabbt. Med det har vi alla en samhörighet. Vi är alla i detta tillsammans och vi kommer också komma igenom det tillsammans. Framtidstro, ljusglimtar ger hopp.
Skärtorsdag.
Många firar väl påsken i sina karantäner ensamma eller med dom som bor i karantänen.
Karmapoäng. Vad gjorde jag den 19 april. Vad gjorde jag den 19 april. Läs här.
Tänk om denna lapp hängts upp bara för någon månad sen. Ja då hade man ju undrat varför.
Min bil är lagad.
Jag känner att jag måste börja ge mig ut tidigt på morgonen. Då det är så lite folk som möjligt. Kör till Gunnebo slott.
Björkarna började spricka ut i Amundön.
Valborgmässoafton. Det är viktigt nu att hålla avstånd till folk med tanke på corona. Det går ju fira valborg hemma också. Ikväll ska jag titta på Valborgskonsert från Valda Sandö på västkusten kl18:15 – 19:00 i SVT1. Ska laga till janssons frestelse med Lax och till dessert blir det hemmalagad chokladpudding som jag ska spetsa med vispad grädde.
Coronalarmet kom tidigt från kina men togs inte på allvar. Härlig söndag hemma på gården i början av maj. Körde från landet mot Göteborg. Mycket känns annorlunda.
Häggen blommor.
Hem till gården igen. Hur många drabbas inte av Social förvirring gällande corona? Hur påverkas turismen i jordklotet?
Marinövning trots pandemin? Århundrades högsta dödstal uppmätt i Sverige vecka 15 . När kommer Folkhälsomyndigheten få kontroll på covid-19? Två nyfödda älgkalvar. Hur firade jag Kristi himmelfärsdag? Läs här.
Tuff tid väntar Europa efter krisen.
Den 27 maj vågar jag äta en räksmörgås på ett ställe.
Hemma på gården i början av juni.
Firade midsommaafton själv och så började det regna.
Körde tidigt på morgonen för att besöka trädgårdsföreningen.
Het torsdag den 31° den 25 juni. Läs här.
Varmt 30° och kvavt i Göteborg.
2juli. Mycket röj idag.
Det är mycket vi måste lära oss att handskas med under livets gång. Så mycket så det inte är klokt när man tänker efter. Här i världen är det ju nu kaos med tanke på pågående corona pandemin. Hur ska det hanteras? Det är vare sig lätt att greppa eller tackla och det krävs ju mycket för att klara av det. Vi måste helt enkelt vänja oss vid nuvarande situation innan vi lyckas bemästra pandemin fullt ut.
Även om det står i manualer vad vi ska göra och inte göra så måste vi komma i klarhet med att vi måste tänka själva också. Många kan ju knappast leva utan sina stora grupper som styr. Sen har vi människor en benägenhet att härma också. Tex om det är en massa människor. Så helt plötsligt börjar någon peka uppåt och se helt skräckslagen ut. Nästan alla skulle härma och titta uppåt. Så finns det inget särskilt att titta på. Klart att folk börjar undra varför personen gjorde så. Retligt då att få veta att den skojade bara. Ja det är mycket vi måste handskas med. Sunt förnuft brukar vara en bra lärdom.
Den 11 juli blev jag mormor igen. Min dotter födde sitt andra barn (pojke). Jag passade stora systern under tiden som fyller 3 år i september.
Har covid-19 planat ut?
Saab Safir flög över Göteborg för att hedra dom som gått bort i covid-19. Läs här.
16 augusti var det en vacker solnedgång på landet.
21 augusti. Åkte in till stan idag för att kolla alla räkningar. Tog samtidigt en fin bild från köksfönstret. I samma ögonblick så längtade jag tillbaka till landet. Kände att staden har bara blivit för mycket just nu och då tänkte jag på all information som haglat in gällande corona pandemin. Det enda jag och många andra behöver är att komma ut i naturen där vi kan komma tillbaka mentalt. Njuta och ta till sig det som lugnar ner all den oro och skräck som vi blivit utsatta för i våra hjärnor. Visst ska vill alla bli informerade om läget men i lagom nivå,
28 augusti.
Har åkt runt lite här i Göteborg idag. Turen gick först mot Sisjön. Trafiken har ökat på. Var annat i mars och april månad då corona smittan var som värst och många höll sig inomhus. Det var heller inte många bilar ute på vägarna och det var heller inte så höga halter av luftföroreningar då som nu.
Många äldre är ute nu och går i köpcentrum för att fördriva tiden. Inte så konstigt för att sitta i karantän i flera månader tar på krafterna. Jag hade tänkt att äta ute nånstans idag men det var fullspäckat med folk så jag avstod. Det har ju varit löneutbetalning den 25 augusti för dom som jobbat. Fasansfullt för alla dom som blev uppsagda från sina jobb p g a corona.
Många har kanske blivit apatiska och handlingsförlamade. Läs om Stress och överlevnad
Överstimulans i arbetet kan skapa mycket stress. Understimulans tex som att vara arbetslös kan vara lika stressande. Speciellt mentalt. Undra hur många som funderar hur det kommer bli tex om ett år. Hur ser läget ut då? Vi får hoppas vi går mot ljusare tider.
Min födelsedag den 29 augusti.
31 augusti. Torpspanare på landet.
Beställer oftast hemkört mat både hemma på gården och skrivarlyan i Göteborg. Allt för att undvika för mycket folk.
Var finns rötterna till moral?
Bakat lantbröd 8 september.
Verkar som covid-19 planat ut. Då vågar man kanske mer.
Vacker soluppgång hemma på gården.
Corona och känslor. Folk har väl börjat långsamt lämna sitt stabläge men är ändå på sin vakt. Om vi är i stabläge hur går det då med våra känslor? Skulle vara intressant att veta hur folk egentligen känner sig. Har dom tryckt ner sin vanliga känslor? Känner dom någonting överhuvudtaget. Eller måste dom krysta fram känslor som ändå inte känns som vanligt.
5 oktober blev det promenad i härskogen.
Hösten har gjort entre.
1 november.Hörde på nyheterna idag att ”Europa bommar igen”. Smittspridningen av covid-19 har ökat och allt som är roligt stängs ner igen mycket beroende på att mänga har/haft trotsiga inställningar till regler. Väldigt, väldigt tråkigt att många saknar konsekvenstänk och stänger av alla ”vara rädd om varandra känslor”.
18 november. Är julmarknader bara ett minne blott nu när smittan ökar. Läs här.
Lördagen den 21 novembers betraktelse.
Hemma på gården
.
8 december. Annorlunda jul i Johanneskyrkan.
9 december. Jas Gripens julgransflygning över Göteborg.
Är ju tråkigt att Sverige och många andra länder är i nödläge gällande pandemin. Svår period för många. Bakslag och motgångar som lockar till tandgnissling. Trots det får vi försöka vara positiva. Julen får spä på starka känslor av lycka, eufori, solsken och glädjeljud som skratt. Allt för att motverka känslan av vemod.
20 december. Var på barndop idag då mitt yngsta barnbarn döptes. 8 personer fick bara deltaga inklusive präst och kantor. Dopet spelades in så nära anhöriga kan få se det senare. Det lille pojkens gudmor är jag så jag fick tända ljuset. Mycket kärlek och värme idag 🙏
Dagens betraktelse 23 december.
Tulpaner i mellandagarna
Kyrkklockorna ringde i Göteborg den 31 december för att hedra de som gått bort i covid-19
Vi får hoppas att 2021 blir ett bättre år!