Seasons of Bridget

En blogg av Brigitte Ranniger

Sida 650 av 672

Sött eller surt

Oj vad det regnar här i Göteborg idag.Regnet står som spön på backen när jag kikar ut från köksfönstret.
Jag som hade tänkt mig att ge mig ut på landet och plocka blåbär och kantareller.Det blir nog inget med det.


Nu är det ju frukt och bär tid.Det finns ju både sött och surt att välja.Jag som undviker att sockra det som jag stoppar i mig äter tex äpplen och päron som inte behöver något socker. Jag har fyllt i här under några frukter och bär.Om det står tex Äpplen (Äpfel) så är det andra ordet på tyska och det gäller även de övriga inom parantesen.

fruktobar5

Whistler

När jag är i B.C. Kanada så brukar jag alltid stanna några dagar i Whistler.Jag gillar att hyra ett rum i en lodge där det oftast ingår ett kök i rummet så man kan laga sin egna mat.Det som är underbart också är att  där jag har hyrt funnits tvättmaskin och diskmaskin i rummet och givetvis ett badkar.

whistler41
© Photo BR

Här hyrde jag 2005

whistler1
© Photo BR

whistler3
© Photo BR

Söt liten stuga i EI Portal

stuga1
Brigitte i ”El Portal” 2001
© Picture by Brigitte Ranniger 2001

Lite ur min resa i nordamerika 2001

Vi hade följt floden merced från Mariposa mot EI Portal  där vi hyrde en väldigt söt liten stuga bygd i sten.Det var inte speciellt billigt utan kostade 1300 svenska kronor per natt men det var det värt.Inne i den lilla stugan fanns ett litet kök med gasspis.Det fanns det mesta man behöver typ basvaror (peppar,salt,lite ris,socker,kaffe, mm)men det andra måste man köpa som tex mjölk,bröd,middag och sånt.

Det var ett vardagsrum med två stora Quennsbed med sängkläder och tv soffa med bord

Så var det ett fint badrum med dusch och toalett. Vi tog bilen för att köra ner mot EI Portal samhälle med det mesta var nerlagt (2001).Det kanske är ändrat nu 2009.Jag såg att besinmacken var nerlagd vilket gjorde mig skraj för jag hade räknat med att tanka fullt i EI Portal.Vi skulle efter några dagar köra in i Yosemites nationalpark och sen åka vidare.

Jag hade väl lite minde än halv tank kvar.Affären var som en gammal svensk lanthandel.Det var mysigt och de hade lite av det mesta men mest burkmat.Där fanns stora frysta portioner för hungriga.Varorna fick man i en brun papperspåse.

Det var inte lätt att tända gasspisen sen i stugan med dåliga tändstickor som jag hade men lyckades efter många om och men.

Senare på kvällen tog vi en promenad ner till floden och solade och badade.Vi träffade indianer där som grillade ihop med sina familjer och vi pratade och skrattade ihop med dem.

simmar2
”Här simmar jag i Merced river El Portal” 2001
© Picture by Brigitte Ranniger 2001

De höga bergstopparna lyste som guld innan solen försvann och indianerna började packa och sa att vi skulle bege oss tillbaka till våran stuga för det fanns både björnar och bergslejon (cougar) i området som kommer på kvällen och dricker vatten för att släcka sin törst.

Jägarstenåldern

För några år sedan var jag i Åsarp,2 mil söder om Falköping.
Där kan man besöka ett friluftsmuseum för
jägarstenåldern,bondestenåldern,bronsåldern och järnåldern.

Det var oerhört intressant. Jag kom ihåg forntidsskafferiet där det var en örtagård med forntidens ätbara och nyttiga växter.Dom bjöd sedan på några forntidskakor när man gick lite längre i forntidbyn som dom gjort bl a på örter och dom smakade så gott så jag skulle vilja åka dit igen och veta hur dom gjorde dem.

Besöket väckte senare tankar hur det såg ut på stenåldern i Göteborg och dess omnejd.Bodde det någon här överhuvudtaget?

www.ekehagensforntidsby.se

Smothie av nektariner och äpple

Idag har det varit en knepig dag må jag då säga.Soligt mellan varven.Precis när jag gett mig ut på min dagliga promenad kom flera kraftiga regnskurar så jag fick söka skydd i en affär.Efter en haltimme klarnade det upp igen.

Passade på att  göra en god smothie av nektariner och äpple när jag kom hem.

nektariner1

Skölj två nektariner och ta ur kärnorna.Skär dem i bitar.Dela ett äpple och skär även den i bitar.

nektariner2

Lägg bitarna i mixern.

nektariner3

Lägg i lite citronsaft genom att pressa en halv citron och blanda med 1 dl vatten.

citron2

Sätt på mixern och låt den gå i någon minut tills det blivit som en kräm

nektariner4

Servera mild lättyoghurt till

nektariner5

Blårutiga gardiner

 Blårutiga gardiner och nyplockad blomsterbukett i  köket hör högsommar månaden juli till. Ser ut att bli regn här i Göteborg idag och kanske åska.Nu på morgonen är det +17.3 grader.

blarutigagardiner5

flurline

På söndagar är det härligt att ta långa promenade eller bara flanera utmed avenyn. Fika på något mysigt utekafè.

teater1

Att resa är också både härlig och bra för att komma bort ett tag för att få distans till den vanliga tillvaron.Det är också viktigt att resa med någon som det funkar bra ihop med så inte hela resan blir förstörd.

2005  var jag själv i Kanada i två månader efter att min vuxna dotter rest tilbaka till Sverige.Vi har rest mycket ihop i Nordamerika och det har aldrig varit några problem.

När jag var i Kanada själv så tyckte jag om att ibland bara ha det tyst och lugnt omkring mig så jag åkte upp till bergen och satte mig i flera timmar intill en glaciärbäck och hörde det porlande vattnet.En härlig rofylld känsla. På kvällen tog jag sen en lång härlig promenad nära stan och somnade sen så gått med öppet fönster. Ljudet av Fraser river vaggade mig till sömns.

Har gjort en liten film på några av mina resor från Scotland till Pacific Ocean
Lev här och nu

Fruntimmersveckan. Fredrik har namnsdag idag 18 juli

Idag så inleds fruntimmersveckan med en herres namn (Fredrik) den första dagen.Vad är fruntimmerveckan för något?
Går att läsa här.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fruntimmersveckan

Min farfar hette Carl-Fredrik så han skulle haft sin namnsdag idag.

De röda gladiolerna lyser så praktfullt.

blomma9

Fredrik namnsdag 18 juli
Kaffekalas? En enkel marängtårta med riven choklad är väl en bra start på fruntimmersveckan.

tarta1

Köp marängbottnar
Vispa 3 dl grädde
Mosa två bananer
Riv lite 70% mörk choklad

Lägg de mosade bananerna i en av marängbottnarna och lägg i lite vispad grädde.Lägg över den andra marängbotten och garnera med resten av den vispade grädden.Garnera sen med den rivna mörka chokladen. 

marangbottnar1

Äpplena har börjat få lite färg

apple1

Det är härligt att se hur det växer

paron9

Röda vinbär

rodavinbar1

Svarta vinbär

svartavinbar2

Körsbär

korsbar3

Fruntimmersveckan kommer att fortsätta under veckan.

Söndag den 19 juli har Sara namnsdag
Måndag den 2o juli  Margareta
Tisdag den 21  Johanna
Onsdag den 22 Magdalena
Torsdag den 23 Emma
Fredag den 24 Kristina

Citronpaj med hallonmaräng från allt om mat

2756573440
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

http://www.alltommat.se/recept?recipeid=8248

 

koppar4
Foto:Brigitte Ranniger

blommor8
Foto:Brigitte Ranniger

Lax med grönsakspytt

Jag har för 10 år sedan skrivit ett kompendium som tar upp olika verksamheter som en bybo skulle kunna starta upp på sin gård för att väcka en turists intresse att besöka landsbygden. Kompendiumet hade jag även till deltagare som var med på min gård då jag höll kurser om gårdsturism då deltagarna även övernattade på gården. Jag hade tidigare jobbat som landbygdsutvecklare för hushållningssällskapet.

lax

Purjolöken får stå i en vas

Visst är det gått med purjolök men jobbigt att ha purjon i kylskåpet.Den tar så stor plats.Jag lägger purjolökarna i en vas med vatten.När purjolökarna är slut efter en vecka så sköljer jag ur vasen och gör den ren och fyller i nytt vatten om jag ska ha mer purjo.

purjolok

morot1

Härligt att äta råkost där det ingår morötter.

Det är i råkosten som hälsan finns.
rivjarn1

Råkost med keso
http://www.ciao.se/Smalmat__Recension_44791

« Äldre inlägg Nyare inlägg »